Ontdek de mogelijkheden van LoRaWAN

De techniek van LoRaWAN is relatief nieuw. Er zijn wereldwijd nu enkele ‘use cases’ bekend. Zo zijn er toepassingen van slimme prullenbakken die de schoonmakers doorgeven of ze vol zijn. Maar ook vochtmeters die weten of de planten water nodig hebben en sensoren die de temperatuur van spoorwissels bijhouden. En als je er goed over nadenkt, zijn er eigenlijk al veel meer voorbeelden.

Internet of Things

Want uiteindelijk is LoRaWAN niets meer en niets minder dan een nieuwe manier om het Internet of Things (IoT) uit te breiden. Er zijn naar schatting al miljarden apparaten op het internet aangesloten in de wereld. Van smartphone tot thermostaat tot wasmachine. De manier waarop ze zijn aangesloten via Wifi of GSM kenmerkt zich door een grote energiebehoefte, de capaciteit om continu data te kunnen verzenden en relatief hoge kosten.

Het bijzondere aan devices die via LoRaWAN op internet zijn aangesloten, is dat ze onafhankelijk van netstroomvoorziening werken en ook zonder accu’s die dagelijks of wekelijks moeten worden opgeladen. Het is bovendien zeer goed te beveiligen. Vooral in de buitenlucht of vlak bij gebouwen is LoRaWAN dus handig. Maar er zijn ook toepassingen in gebouwen, zoals het doorgeven van een signaal voor een lege printercartridge of storing van een koffieapparaat, onafhankelijk van het bedrijfsnetwerk.

Lage kosten, weinig energie

Van eigenlijk alles is dus een LoRaWAN device te maken en ook nog eens tegen zeer lage onderhoud-, beheer- en datakosten. Een fractie van de kosten van bijvoorbeeld een GSM verbinding. Gebruik nu onderstaande stappen om geinspireerd te raken en ontdek of Onethinx jou kan helpen.

Doorloop de 5 stappen

uitsnede inspiratie 1

Welke informatie wil je verzamelen? Kies daarbij uit een breed scala van sensoren zoals voor trillingen, bewegingen, GPS-locatie, licht, vocht, koolstofmonoxide, rook en temperatuur. Er zijn honderden verschillende sensoren. Soms is de onderbreking van een elektrisch circuit ook een sensor op zichzelf, bijvoorbeeld gegenereerd door het aanraken van schrikdraad. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Vrijwel alles is te meten en vaak ook met gebruik van slechts weinig energie.

uitsnede inspiratie 2

Waarom zou je de data online beschikbaar willen hebben? Bespaart het bijvoorbeeld tijd omdat je niet handmatig data hoeft uit te lezen of met een USB-stick op locatie hoeft te gaan? Biedt het een alarmeringsfunctie zodat je niet continu zelf ter plekke hoeft te controleren of iets aan of uit is? Of genereert het bijvoorbeeld potentieel waardevolle nieuwe informatie op zo’n laagdrempelige manier dat je het anders nooit zo structureel zou kunnen verzamelen? Als een van deze mogelijkheden van toepassing is, ga dan door naar stap 3.

uitsnede inspiratie 3

De LoRaWAN techniek onderscheidt zich van draadloos internet via Wifi, GSM of Bluetooth omdat het zeer weinig stroom verbruikt. Een device kan jaren informatie verzamelen en versturen op basis van een kleine batterij. Voorwaarde is wel dat de data die verstuurd wordt, bestaat uit kleine pakketjes. Via LoRaWAN is geen streaming video mogelijk bijvoorbeeld. Het gaat om informatie als aan/uit, temperatuur of GPS-locatie. Bovendien, als een device in of tegen een gebouw aan staat, dan is een netstroomvoorziening wellicht net zo makkelijk, inclusief verbinding met een beschikbaar Wifi netwerk. Toch kan LoRaWAN ook in en bij gebouwen noodzakelijke drempels verlagen. Er hoeft geen stroomkabel door een gevel bijvoorbeeld. En aansluiting op een vaak hermetisch afgesloten bedrijfsnetwerk voor internet is ook niet nodig. Juist deze stap bepaalt in grote mate of een LoRaWAN toepassing voor jouw situatie en wens de beste oplossing is.

computer-575393_1280

Je hebt ontdekt dat LoRaWAN voor jou mogelijk een toegevoegde waarde biedt. Maar hoe moet het Internet of Things device er uit komen te zien? En belangrijker nog: wat moet het precies kunnen? Is het een mok met hittesensor of een peilbuis met vochtsensor? Dat leidt namelijk tot het vaststellen van de benodigde frequentie van het verzenden van informatie. Als er bijvoorbeeld elke 10 seconden informatie nodig is, dan is LoRaWAN mogelijk alsnog niet geschikt. En als er mensenlevens vanaf hangen, dan biedt de techniek niet de juiste eigenschappen. Maar als het apparaat eens per dag of per uur iets moet doorsturen, kan dat wel. Of bijvoorbeeld alleen onder bepaalde voorwaarden, zoals het overschrijden van een limiet of bij aanraking ervan.

onethinx2

Je hebt behoefte aan sensorische data die via een draadloze, onafhankelijke en energiezuinige verbinding verstuurd kan worden. Het gaat om een eenvoudige alarmering of het opbouwen van digitale data en dus kennis die anders verborgen zou blijven. Je vraagt om een nieuwe oplossing bij bestaande devices of om een device te maken van een ‘ding’. Mogelijk wil je het ook inzetten voor het online brengen van informatie over je dieren. Onethinx doet het voor je. Neem contact met ons op!