Wat is LoRaWAN en wat kun je ermee?

Waar staat LoRaWAN voor?

LoRaWAN staat voor Long Range Wide Area Network. Op basis van LoRa techniek kunnen devices over grote afstand verbinding hebben met een netwerk dat op zichzelf ook weer op internet wordt aangesloten. Het wordt ook wel LPWAN genoemd, waarbij LP voor Low Power staat. Groot bereik en laag energieverbruik zijn twee belangrijke karakteristieken van LoRaWAN.

Waarmee worden devices verbonden?

kerlink
De devices sturen met behulp van een radiochip van Microchip de data naar Gateways en vice versa. De Gateways, kleine antennes die binnen en buiten geplaatst kunnen worden, zetten het signaal dan weer door naar een internetserver. Vandaar wordt het weer opgepikt door internetapplicaties zoals websites en apps.

Voordeel 1 van LoRaWAN

Voordeel 1 van LoRaWAN is het lage energieverbruik. Natuurlijk hangt het werkelijke energieverbruik af van het device. Welke sensor zit er in, hoe vaak moet de data worden verstuurd en heeft het device zelf ook stroom nodig? Praktijktesten moeten voor elk device uitwijzen wat de werkelijke levensduur is, maar de verwachting is dat veel devices jarenlang meegaan op een enkele batterij of zonnecel.

Voordeel 2 van LoRaWAN

Voordeel 2 van LoRaWAN is het grote bereik qua afstand. Praktijktesten laten zien dat devices over tientallen kilometers verbinding kunnen hebben met Gateways. Handig voor op zee bijvoorbeeld. Maar hoe meer obstakels, hoe meer Gateways nodig zijn. In binnensteden zal dat dus wel veel meer zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

Wie zorgt voor het netwerk?

Momenteel zijn er voor LoRaWAN twee nationale netwerken in ontwikkeling; van The Things Netwerk (TTN) en van KPN. Eerstgenoemde biedt een gratis netwerk, maar is afhankelijk van vrijwillige plaatsing en aansluiting van Gateways. KPN biedt een betaald netwerk, maar biedt ook meer garantie. Daarnaast is een privaat netwerk per klant mogelijk.

Hoe werkt LoRaWAN?

LoRaWAN werkt op basis van radiosignalen, onder andere via de vrije frequentie 868. Iedereen mag op die frequentie uitzenden in Nederland. Andere landen hanteren er weer andere frequenties voor. In de radiogolven kunnen datapakketjes worden verstuurd, zoals je ook file-informatie via de autoradio kunt ontvangen. LoRaWAN signalen hebben weinig energie nodig en hebben geen effect op andere apparaten.

Wat is The Things Network?

The Things Network (TTN) is een organisatie die werkt aan een nationaal en zelfs internationaal vrij toegankelijk LoRaWAN netwerk van Gateways. De organisatie biedt met sponsors en subsidie servers en software aan om de data die van devices naar Gateways gaat, beschikbaar te maken voor websites en apps. TTN ontwikkelt en verkoopt zelf ook Gateways en devices die op basis van open source principes te gebruiken zijn. Vanuit communities van vrijwilligers wordt per stad of regio het LoRaWAN netwerk uitgerold.

Is het voor iedereen?

Iedereen kan LoRaWAN gebruiken. Er is bereik van een Gateway nodig, een device met een LoRaWAN radiochip en software om het device in te regelen en de data uit te lezen. De verwachting is dat er steeds meer devices straks kant-en-klaar met deze chips worden uitgerust inclusief de benodigde app om ze te gebruiken. Zoals tv’s HD ready werden, worden dingen straks LoRaWAN ready.

Waar gebruik je het voor?

LoRaWAN is geschikt voor de wereld van Internet of Things. Dus koffiekopjes, parkeergarages, koeien, weilanden, alles is online te brengen. Onderdeel daarvan is het kiezen van een sensor. Want wat wil je weten? Of het koffiekopje vol is of heet? Het weiland veel stikstof bevat of hoog gras? De locatie van koeien en paarden of hun temperatuur? Het is weer niet geschikt voor verzending van veel data tegelijk, zoals om op internet te surfen of geluid en video. Kijk ook op onze inspiratiepagina voor een stappenplan.